GNU/Linux (osnove)
#1
GNU/Linux je operativni sistem koji kombinuje GNU projekat softvera sa Linux kernelom. GNU (GNU je rekursivni akronim koji označava "GNU nije UNIX") je projekat koji je započeo 1983. godine sa ciljem da razvije slobodan i otvoren izvor softvera, uključujući operativni sistem koji bi bio zamena za proprijetarni UNIX sistem. Međutim, GNU projekat nije imao sopstveni kernel, što je neophodna komponenta operativnog sistema.

Linux kernel je otvoren izvor, monolitni kernel koji je prvobitno razvio Linus Torvalds 1991. godine kao deo svog ličnog projekta. Kada se Linux kernel spojio sa GNU projekatom softvera, nastao je GNU/Linux operativni sistem.

GNU/Linux je danas jedan od najpopularnijih operativnih sistema u svetu. On se odlikuje slobodom, otvorenošću i prilagodljivošću. Mnoge distribucije GNU/Linuxa su dostupne, kao što su Ubuntu, Fedora, Debian, CentOS, Arch Linux i mnoge druge. Distribucije pružaju različite pakete softvera, korisničke interfejse i konfiguracije, omogućavajući korisnicima da prilagode operativni sistem svojim potrebama. GNU/Linux se koristi u različitim oblastima, uključujući serverske sisteme, desktop računare, mobilne uređaje i ugrađene sisteme.

GNU/Linux je operativni sistem koji je rezultat kombinacije GNU projekta softvera i Linux kernela. Evo nekoliko ključnih detalja o GNU/Linuxu:

1. GNU projekat: GNU je projekat koji je pokrenut 1983. godine od strane Richarda Stallmana sa ciljem da se razvije potpuno slobodan operativni sistem. GNU je kolekcija softvera koja uključuje brojne alate, biblioteke, jezike programiranja i aplikacije. Ideja iza GNU projekta je da korisnicima pruži slobodu da izvršavaju, kopiraju, distribuiraju, proučavaju, menjaju i poboljšavaju softver.

2. Linux kernel: Linux je otvoren izvor monolitni kernel koji je prvobitno razvio Linus Torvalds 1991. godine. Kernel je srce operativnog sistema i odgovoran je za upravljanje hardverskim resursima, kao i za pružanje osnovnih funkcionalnosti kao što su upravljanje procesima, memorijom, datotekama i mrežom. Linux kernel je licenciran pod GNU General Public License (GPL), što znači da je slobodan i otvoren izvor.

3. Distribucije: GNU/Linux dolazi u različitim distribucijama, koje su verzije operativnog sistema koje su prilagođene određenim potrebama i preferencijama korisnika. Distribucije kao što su Ubuntu, Fedora, Debian, CentOS, Arch Linux i mnoge druge pružaju različite konfiguracije, pakete softvera i korisničke interfejse. Svaka distribucija može imati svoje specifičnosti, ali sve se zasnivaju na kombinaciji GNU softvera i Linux kernela.

4. Sloboda i otvoren izvor: GNU/Linux je poznat po svojoj slobodi i otvorenom izvoru. To znači da korisnici imaju pravo da pregledaju, menjaju i deljenju kod operativnog sistema. Otvoren izvor takođe podstiče zajednicu programera i entuzijasta da doprinose razvoju i unapređenju sistema.

5. Različite namene: GNU/Linux se koristi u različitim oblastima i ima široku primenu. On se često koristi kao serverski operativni sistem za veb servere, baze podataka, cloud infrastrukturu i druge serverske aplikacije. Takođe se koristi kao operativni sistem za desktop računare, pružajući stabilnost, bezbednost i veliki izbor softvera. GNU/Linux se takođe koristi u mobilnim uređajima (kao što su Android uređaji) i ugrađenim sistemima (npr. rutere, televizori, pametni uređaji).

Ukratko, GNU/Linux je operativni sistem koji kombinuje GNU projekat softvera i Linux kernel. On je slobodan, otvorenog izvora i prilagodljiv krajnjem korisniku.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)