Zašto ovaj forum postoji ?!
#1
Svedoci smo sve većeg broja napada na državne i privatne resurse informaciono-telekomunikacionih sistema na prostoru Balkana. Ovi napadi su sve češće usmereni i na lične podatke građana. Usled visokog stepena korupcije u intitucijama koje su zadužene da spreče ovakve napade i edukuju građane, ovi napadi direktno ugrožavaju bezbednost svakog od nas, i na internetu, ali i u stvarnom svetu.

Ovaj forum ima za cilj da okupi stručnjake i entuzijaste iz raznih oblasti interesovanja sa ciljem pomaganja u rešavanju ovog velikog problema sa kojim se suočavamo.

Ideja je potekla od sledećih Twitter korisnika:

1. Master Yoda (@Y0da4a)
2. oversued (@bashgrylls)
3. Vladimir Cicović (@vladimircicovic)
4. Ivan Marković (@ivanmarkovicsec)

Za privremenog administratora izabran je Ivan Marković. Detalji uredničkog tima mogu se uvek naći na ovom linku: https://bezbedanbalkan.net/showteam.php.

Svi podaci na forumu su javni, nema privatnih foruma. Server i domen su u vlasništvu Ivana Markovića, i server neće biti korišćen za bilo koje druge aktivnosti. Registracija na forum je moguća samo po preporuci. Ali ukoliko smatrate da možete da doprinesete, a nemate nekoga u zajedničkim krugovima, možete da pišete na: [email protected] [email protected]. Obavezno prosledite u poruci: Vaše mišljenje o tome kako možete da doprinesete forumu, link do Linkedin profila i/ili link do GitHub profila.

Glavne aktivnosti na forumu su:

- Dokumentovanje svih detalja vezanih za bezbednost i privatnost resursa na internetu
- Dokumentovanje napada na internet resurse
- Predlaganje rešenja i saradnja sa relevatnim institucijama i kompanijama
- Odgovaranje na pitanja novinara i stručnjaka iz povezanih oblasti

Molimo Vas isključite sujetu, uključite maštu, i hajde da rešavamo jedan po jedan problem zajedno.

Molim Vas i da razumete i da ovaj forum nije CERT ("Centar za bezbednost informaciono-komunikacionih sistema"), i ne bavi se direktno aktivnostima CERT-a, i sličnih ustanova ili organizacija. Ukoliko Vas interesuju detalji pratite forum, na svakom korisniku je da li će ili ne kontaktirati vlasnika resursa.

Sve objavljenje informacije će biti prikupljene isključivo sa javnih resursa i putem legalnih metoda. Možete zamisliti ovaj forum i kao jedan oblik "Crowdsourcing"-a.

Za detaljna pravila foruma pogledajte ovaj link: https://bezbedanbalkan.net/thread-2.html.

Za prijavu incidenta nadležnim institucijama pogledajte ovaj link: https://bezbedanbalkan.net/thread-153.html.
#2
Važne izmene:

- Domen je u vlasništvu 1van
- Server je u vlasništvu y0d4
- DNS zone kontroliše y0d4
- Administratori su: y0d4, maxxa i Petar
- Kontakt adresa je: [email protected]


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)