[HR] Kompromitovan fininfo.hr - objavljeno 34K zapisa

Srpska hakerska grupa INF GRUPA objavila je novu bazu u nizu svojih kompromitacija, ovoga puta tvrdeći da je reč o podacima iz sistema FinInfo, hrvatskog poslovno-informativnog servisa.
FinInfo je hrvatski poslovno-informativni servis koji pruža kreditne rejtinge kompanija, informacije o blokadama računa i podatke iz poslovnih registara.

Šta je procurelo?

U svojoj objavi na forumu DarkForums, INF GRUPA tvrdi da besplatno objavljuje bazu sa 34.375 jedinstvenih zapisa, navodno preuzetih direktno iz informacionog sistema FinInfo.

Prema njihovim navodima, podaci uključuju:
Ime i prezime
Naziv kompanije
Brojeve telefona
Adresu stanovanja i poštanski broj
Grad
Email adrese

Grupa u objavi navodi da podatke daju besplatno.
Takođe, podaci deluju autentično, a kao dokaz su priložili uzorak jednog zapisa iz baze...
Objava se završava političkom uvredom usmerenom protiv Hrvatske.
Reply

Koliko sam razumeo iz razgovora sa infosec kolegom iz Hrvatske ovi podaci su svakako javno dostupni na registru poslovnih subjekata i ne predstavljaju značajnu kompromitaciju.

Podaci o registrovanim firmama predstavljaju javne podatke u Hrvatskoj kao i u Srbiji. Svako ko registruje firmu ima iskustva sa spamom i prevarama na mejl, na poslovnu adresu kao i na broj telefona koji su upisani za registraciju kompanije.

Ovakav spisak na jednom mestu može da olakša slanje spama i prevara na kontakt podatke ali ne predstavlja značajno uvećan rizik u poređenju sa redovnim stanjem zloupotreba podataka iz poslovnih registara.
Reply

Konačno sam uspeo da detaljnije pogledam o čemu se ovde radi i ono što mi je rekao kolega iz Hrvatske ipak nije tačno. 
Podaci nisu iz poslovnog registra nego su podaci pretplatnika na fininfo.hr, odnosno na neki od paketa koje fininfo nudi na sajtu: https://www.fininfo.hr/Home/PackageComparisonCompare
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)