Slučaj Er Srbije i bivše zaposlene: uznemiravanje i zastrašivanje u onlajn prostoru

Kompanija Er Srbija je na mreži X otkrila identitet jedne „tviterašice“, obraćajući joj se ličnim imenom, a potom iznela detalje iz njenog radnog odnosa iz vremena dok je radila za njih. Stručnjaci upozoravaju da ovo predstavlja ne samo kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, već i takozvani "doxxing" – odnosno uznemiravanje i zastrašivanje u onlajn prostoru objavljivanjem nečijih ličnih podataka.
Reply

Bivša stjuardesa „Er Srbije“ za „Vreme“: Kompanija je obelodanila moje ime, da bi me botovi zastrašili

Quote:„Osećam se užasno. Od kada je ’Er Srbija’ namerno objavila moje ime na društvenim mrežama, botovi pišu strahovite stvari o meni“, kaže za „Vreme“ bivša stjuardesa i objašnjava zašto su se obrušili na nju. Kompanija nije odgovorila na pitanja redakcije o ovom slučaju

Nastavljeno blaćenje bivših zaposlenih Er Srbije, botovi "preuzeli" kampanju

Quote:Potez Er Srbije da objavi privatne podatke bivše zaposlene, obraćajući joj se ličnim imenom na mreži "X", bio je kontraproduktivan jer je ovaj presedan otvorio „Pandorinu kutiju“ i podstakao veći broj bivših zaposlenih da na društvenim mrežama progovore o pritiscima, otkazima i uslovima rada u toj kompaniji. Što se tiče Er Srbije, tu se komunikacija završila, ali su kampanju blaćenja i iznošenja podataka iz privatnog života nastavili botovi na društvenim mrežama, sudeći po tome šta, orekstrirano, svi pišu.
Reply

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je kompaniji Er Srbija da u roku od osam dana obriše lične podatke bivše zaposlene iz objave na mreži Iks, nakon što je avio-kompanija javno otkrila njen identitet i iznela detalje iz njenog radnog odnosa.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)