Neka Zapažanja:
Sajtovi ne podsećaju na druge slične prevare, moguće da je nova ekipa prevaranata u pitanju
Prvi pomen sajtova pronalazim 09.05, sertifikati za dhl i pošta sajt su izdati tog datuma tako da je to verovatno početak ovih sajtova koji ciljaju naše tržište. Doduše unicredit je možda i ranije, 02.05 jer tada je izdat prvi sertifikat.
Ekipa, prevara i domen postoji od najmanje 2024-01-19 kada sam našao sertifikat izdat za kuwaitpost.track-order .online
drugi pronađeni sajtovi od ranijih prevara ove ekipe koje sam našao: dpd.track-order .online, dhlexpress.track-order .online
Sajtovi rade samo sa mobilnog UA
IP Adrese su registrovane u Bugarskoj, firma odgovorna za IP Adresu je navodno u UK, a server se nalazi u Latviji, više o ovome u drugom komentaru...
Prvo sam naleteo na ovaj SMS:
Sajt izgleda kao:
sledeća stranica:
i poslednja, za plaćanje:
podatke šalje na posta.track-order .online/conn.php
podatke o kartici takođe u isto vreme šalje na posta.track-order .online/newlog.php
i tu puca i vrti kružić i ne ide dalje:
Posle pronalaska ovog prvog sajta, prirodna radoznalost mi je proradila i našao sam još sajtova sa iste IP adrese koji takođe ciljaju potencijalne žrtve u Srbiji:
Prvo UniCredit Bank:
domen rs.unicreditbanking.mine .nu
kad se popuni traži neki token i kad se to popuni zablokira se i vrti u nedogled:
podatke šalje na rs.unicreditbanking.mine .nu/conn.php
Treće sajt, DHL:
domen dhl.track-order .online
pa onda:
pa:
podatke šalje na dhl.track-order.online/e/authID=vhzHT/payment.php?sessionid=...
pa otvara dhl.track-order.online/e/authID=vhzHT/balance.php?sessionid=...
"izvolite recite koliko imate novca čisto da ne trigerujemo neku zaštitu od banke ako pokušamo da povučemo previše":
podatke šalje na dhl.track-order .online/conn.php sa type: "newLog"
a iznos koji je izabran na kartici dalje na dhl.track-order .online/newlog.php
i onda dalje vrti u nedogled i ništa se ne dešava kao i na ostalim sajtovima:
Još jedna zanimljivost, ako se na primer posta sajt otvori sa desktopa dobije se pokvaren sajt prave pošte ali na prevarantskom sajtu, ovo je verovatno loše konfigurisano sa njihove strane :
Ne može da otvori resurse sa zvaničnog poštinog sajta jer CORS ne dozvoljava, zato fale slike na stranici.
Sajtovi ne podsećaju na druge slične prevare, moguće da je nova ekipa prevaranata u pitanju
Prvi pomen sajtova pronalazim 09.05, sertifikati za dhl i pošta sajt su izdati tog datuma tako da je to verovatno početak ovih sajtova koji ciljaju naše tržište. Doduše unicredit je možda i ranije, 02.05 jer tada je izdat prvi sertifikat.
Ekipa, prevara i domen postoji od najmanje 2024-01-19 kada sam našao sertifikat izdat za kuwaitpost.track-order .online
drugi pronađeni sajtovi od ranijih prevara ove ekipe koje sam našao: dpd.track-order .online, dhlexpress.track-order .online
Sajtovi rade samo sa mobilnog UA
IP Adrese su registrovane u Bugarskoj, firma odgovorna za IP Adresu je navodno u UK, a server se nalazi u Latviji, više o ovome u drugom komentaru...
Prvo sam naleteo na ovaj SMS:
Sajt izgleda kao:
Code:
posta.track-order.online has address 94.156.79.238
sledeća stranica:
i poslednja, za plaćanje:
podatke šalje na posta.track-order .online/conn.php
podatke o kartici takođe u isto vreme šalje na posta.track-order .online/newlog.php
i tu puca i vrti kružić i ne ide dalje:
Posle pronalaska ovog prvog sajta, prirodna radoznalost mi je proradila i našao sam još sajtova sa iste IP adrese koji takođe ciljaju potencijalne žrtve u Srbiji:
Prvo UniCredit Bank:
domen rs.unicreditbanking.mine .nu
Code:
rs.unicreditbanking.mine.nu is an alias for unicreditbanking.mine.nu.
unicreditbanking.mine.nu has address 94.156.79.238
kad se popuni traži neki token i kad se to popuni zablokira se i vrti u nedogled:
podatke šalje na rs.unicreditbanking.mine .nu/conn.php
Treće sajt, DHL:
domen dhl.track-order .online
Code:
dhl.track-order.online has address 94.156.79.238
pa onda:
pa:
podatke šalje na dhl.track-order.online/e/authID=vhzHT/payment.php?sessionid=...
pa otvara dhl.track-order.online/e/authID=vhzHT/balance.php?sessionid=...
"izvolite recite koliko imate novca čisto da ne trigerujemo neku zaštitu od banke ako pokušamo da povučemo previše":
podatke šalje na dhl.track-order .online/conn.php sa type: "newLog"
a iznos koji je izabran na kartici dalje na dhl.track-order .online/newlog.php
i onda dalje vrti u nedogled i ništa se ne dešava kao i na ostalim sajtovima:
Još jedna zanimljivost, ako se na primer posta sajt otvori sa desktopa dobije se pokvaren sajt prave pošte ali na prevarantskom sajtu, ovo je verovatno loše konfigurisano sa njihove strane :
Ne može da otvori resurse sa zvaničnog poštinog sajta jer CORS ne dozvoljava, zato fale slike na stranici.