Mobi Banka - Naučite kako da očuvate svoju online bankarsku bezbednost #
#1
   


Phishing je vrsta internet prevare koja se najčešće realizuje putem lažnih sajtova, imejl adresa, profila na društvenim mrežama, SMS, Viber ili WhatsApp poruka. Cilj malicioznog subjekta je prikupljanje ličnih i poverljivih informacija, poput korisničkih imena, lozinki, brojeva kreditnih ili debitnih kartica i drugih osetljivih podataka.
Saznajte više o prepoznavanju i zaštiti od phishing-a: https://www.mobibanka.rs/sr/stanovnistvo/bezbednost-podataka/phishing

Vishing (voice phishing) je oblik prevare u kojoj napadači putem telefonskih poziva ostvaruju kontakt i prikupljaju podatke. Prevaru možete prepoznati ukoliko poziv dolazi sa nepoznatog broja i traži vaše lične podatke. Često se pozivalac predstavlja kao zaposleni banke ili neke druge finansijske institucije – banka nikada neće tražiti da dostavite lične podatke putem telefonskom poziva. U takvoj situaciji zatražite kontakt, a zatim isti proverite pozivom na zvaničan broj institucije.
Saznajte više o prepoznavanju i zaštiti od vishing-a: https://www.mobibanka.rs/sr/stanovnistvo...ka/vishing

Smishing (SMS phishing) je oblik prevare u kojoj napadači koriste SMS kako bi pridobili lične podatke. Prevaru možete prepoznati ukoliko SMS dolazi od nepoznatog pošiljaoca, sadrži skraćene URL adrese ili vas poziva da posetite neki sajt, a najčešće je čitava poruka obojena pretećim tonom i pominju se kazne ili obustava računa.
Saznajte više o prepoznavanju i zaštiti od smishing-a: https://www.mobibanka.rs/sr/stanovnistvo...a/smishing

Kako biste bezbedno koristili platne kartice Mobi Banke prilikom plaćanja na internetu, delimo sa vama kako bi trebalo da izgleda proces onlajn kupovine, na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju i kako da se ponašate ukoliko posumnjate da je u pitanju prevara.
Saznajte više klikom na https://www.mobibanka.rs/sr/stanovnistvo...internetu/
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)