DIDS 2024
#1
Quote:Najposećenija konferencija o internetu u zemlji, tradicionalni Dan internet domena Srbije održaće se u utorak, 12. marta 2024. u Domu omladine Beograda, a registracije za konferenciju su otvorene.

Organizator, Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS)“, ovogodišnji događaj održava pod sloganom “Budućnost je sada”, čime se ističe činjenica da fenomeni nekada rezervisani za domen naučne fantastike postaju sve prisutnija stvarnost.

Vodeći predavači i panelisti neće izostati ni u ovogodišnjem izdanju DIDS konferencije.

Izdvajamo keynote obraćanje dr Emili Roberts koja je doktorirala u oblasti AI i mašinskog učenja, a koja će nam govoriti o borbi protiv sajber uznemiravanja u deepfake eri, dok će se Ina Poljak osvrnuti na to kako socijalni inženjering može biti fascinantan način zloupotrebe tehnologije i psihologije, kako se pripremiti na rizike i odbraniti od manipulacija.

Detalji: https://www.rnids.rs/lat/novosti/pocela-...st-je-sada
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#2
Pored celokupne AI priče, biće i ova dva zanimljiva predavanja:

Rezultati istraživanja: Prevencija bezbednosnih rizika u malim i srednjim preduzećima
Quote:Jedna od tradicija Dana internet domena Srbije jesu istraživanja čiji se rezultati premijerno publikuju tokom konferencije.
Ni DIDS 2024 neće biti izuzetak. Istraživanje “Prevencija bezbednosnih rizika za mala i srednja preduzeća” predstavlja koristan resurs ne samo za učesnike događaja, već i za celokupnu domaću internet zajednicu.
Istraživanje predstavlja konkretan doprinos osvetljavanju činjenica u vezi sa ovom aktuelnom, veoma kompleksnom temom.
Pitanja kojima se bavi istraživanje su:
  • U kojoj meri se mala i srednja preduzeća koja posluju u Republici Srbiji bave prevencijom rizika u oblasti informacione bezbednosti
  • Da li postoje razlike u prevenciji bezbednosnih rizika između preduzeća različite veličine, oblasti poslovanja i iz različitih regiona
  • Gde su rizici po informacionu bezbednost najveći
    Istraživanje je sproveo Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), na slučajnom uzorku malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u periodu od 9. januara do 2. februara 2024. godine, metodom telefonske ankete (CATI).
    Anketa je urađena sa vlasnicima, direktorima ili menadžerima koji su informisani o temi prevencije bezbednosnih rizika u svom preduzeću.

Keynote: Psihološka dinamika društvenog inženjeringa

Quote:Društveni inženjering, u kontekstu informatičke sigurnosti, jedan je od najfascinantnijih načina na koje se tehnologija i psihologija mogu zloupotrebiti. Tehnologija izvršava napad, ali psihologija je ta koja obezbeđuje mehanizme strategije i taktike napada. A strategija se uvek zasniva na pogađanju pravih meta u psihi pojedinca koji se napada. Na ovom predavanju saznaćete kako izgleda taktika napada iz psihološke perspektive, koje se to mete u psihi osobe napadaju i zašto su toliko efektne, ali i kako pripremiti odbranu od zamki u koje nas sopstveni mozak može uvesti skoro da i ne primetimo.

ceo program https://dids.rs/program/konferencija/dids-2024
Reply
#3
Lajk Smile
Al moram da dodam, psihologija je precenjena u smislu kontrole ljudi. Ljudi su iracionalni, nedosledni.
Da li vam je poznat Ashov eksperiment?
https://youtu.be/NyDDyT1lDhA?si=2T7B2_823aDVAdYt
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)