eSecurity Conference 2023
#1
Quote:eSecurity Conference / September 25th-27th 2023 / Hotel Mona Plaza, Belgrade

eSigurnost Association, for the seventh time, independently organizes eSecurity conference that will bring together professionals in the field of Information Security, top speakers from our country, region and the world.

Detalji: https://esecurity.rs/
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#2
Hajde da napišem koju reč i na ovu temu.
Prvo bih da se zahvalim @joshibeast za obezbeđen ulaz i najavu da ću podeliti flajere za forum. 
Za one koji ne znaju. konferenciju organizuje udruženje eSigurnost, udruženje koje okuplja stručnjake iz oblasti sajber bezbednosti. Moj prvi odlazak je bio 2018. godine kada je joshi pozvao ekipu iz HKLBGD da predstavimo postojanje hackerspace-a kao ideje i da objavimo korpo svetu postojanje istog. Zašto je bitan taj poziv - jer karta košta par stotina eura (: a joshi ima osećaja za hakersku solidarnost <3 
eSecurity okuplja uglavnom ljude koji su korporativno i biznis orjentisani, što se sadržaja tiče iz istog razloga fokus je na vendorskim rešenjima, tako da ima dosta prezentacija rešenja za zaštitu kompanija, ali se nađe i poneka da kažemo opšta tema koja nije vezana za jedno rešenje, takođe su tu i forme panela.

Ove godine, u odnosu na 2018. je bilo više vendorskih prezentacija, ipak bilo je i "nezavisnih", meni najzanimljivije prezentacije su od strane člana @13k 53c koji je prezentovao upotrebu YARA rulova, kako dodatno obezbediti detekcije malicioznih fajlova ako ih postojeće rešenje ne vidi, upotrebu yaraGen alata itd, i Jan Rynes koji je imao temu DNS DR i govorio o ranoj detekciji malicioznih i potencijalno malicioznih domena kao IOC, njegovih prezentacija na slične teme ima po yt.
Osim toga, bio je i CTF koji mi se čini da je trajao 24 sata poslednjeg dana, na žalost nisam stigao da se igram.

Kakve su reakcije na forum - moram da priznam da je bilo veoma pozitivnih reakcija, ali da je bilo i nekih čudnih. Npr neki ljudi su bili voljni da uzmu flajer sa stola, ali kada im priđem i kažem da mogu da pitaju bilo šta ako ih zanima - pobegnu Big Grin bukvalno mi se to desilo, a dešavala se i određena vrsta ignorisanja, nadam se ne namerna.
Još jedno zapažanje sa panela na temu Information Security Regulation  - spomenuto je kako danas mladi, a fokus je bio na ženama u oblasti sajber bezbednosti, nemaju gde da se dodatno i neformalno obrazuju, a zapravo to je poenta hackerspace-a - u Beogradu ih imamo dva, takođe i raznih, pa razume se i ovog foruma itd. Na žalost nisam dobio reč kada sam se javio za repliku, ali sam naknadno otr prodiskutovao sa nekim od učesnica panela.
Mislim da bi trebalo uvesti kao obavezni segment na ovoj konferenciji - kako sve doći do neformalnog znanja, jer se sećam veoma dobrih reakcija na prezentaciju o HakLabu 2018. ali to je ipak dovoljno daleko da se zaboravi.





[url=https://bezbedanbalkan.net/user-6.html][/url]
#BudimoSajberSvesni
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)