Kako ispravno postupiti po zahtevu za pristup informacijama
#1
Quote:Slavoljupka Pavlović, v.d. pomoćnica generalnog sekretara (Sektor za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama) u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti održala je 09. novembra 2023. godine onlajn obuku iz oblasti primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja za 120 predstavnika različitih organa javne vlasti. Obuka pod nazivom „Kako ispravno postupiti po zahtevu za pristup informacijama  -korak po korak“ bila je usmerena na otklanjanje najčešćih grešaka u postupanju organa javne vlasti po zahtevima za pristup informacijama.

Obuci su prisustvovali predstavnici različitih organa javne vlasti, ponajviše iz organa lokalne samouprave, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova i naučnih instituta. Pitanja na koja se nakon predavanja odgovaralo dokaz su opravdanosti ovako usmerene obuke na konkretne, učestale probleme i nedoumice u postupanju po prijemu zahteva za pristup informacijama. Polaznici obuke su upoznati sa time o čemu se posebno mora voditi računa prilikom postupanja po zahtevima i šta se i u kom roku mora dostaviti Povereniku u postupku po žalbi, da bi postupanje bilo ispravno.

Izvor, PDF
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#2
Izgleda da je zapravo ovo motiv za ovu inicijativu:

Quote:Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović podneo je Advokatskoj komori Beograda (AKB) prijave za pokretanje disciplinskog postupka protiv dvojice advokata za koje sumnja da su zloupotrebili pravo na pristup informacijama od javnog značaja i tako naplatili velike iznose novca.

Izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/pover...oupotrebe/
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)