Gmail adrese ministarstava mimo zakona [Crna Gora]
#1
Quote:...

Time što su, zbog sajber napada, kreirali i za komunikaciju koriste adrese elektronske pošte na gmail servisu, Vlada i više njenih resora prekršili su Zakon o elektronskoj upravi, prema kojem se službene adrese za elektronsku komunikaciju ne mogu nalaziti na informaciono-komunikacionoj infrastrukturi van Crne Gore.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) “Vijestima” su kazali da su uputili apel da se to ne čini. Kazali su i da, od početka sajber napada zbog kojih već nekoliko dana nisu dostupni sadržaji na gov.me domenu i službeni mejlovi, nisu donosili bilo kakvu odluku kojom bi se uredilo kreiranje i korišćenje adresa elektronske pošte do oporavka onih pod internet oznakom gov.me.

...

Kako bi nastavili komunikaciju sa građanima, privredom i medijima, dio službenika koristi privatne mejlove, dok su u Vladi i pojedinim resorima kreirali adrese elektronske pošte na gmailu.

Vladin tim za odnose sa javnošću, konkretno, ovih dana sa medijima komunicira sa adrese pr.vlada.gov.me@gmail.com. Adresu na gmailu imaju i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja (mntr.gov.me@gmail.com) i Ministarstvo odbrane (pr.odbrana@gmail.com).

Zakon o elektronskoj upravi u članu 24 predviđa da resor javne uprave “dodjeljuje jedinstvenu službenu adresu za elektronsku komunikaciju organu državne uprave i zaposlenom u tom organu, ako je tom organu dodijeljen domen i ima otvoren nalog na aktivnom direktorijumu organa državne uprave”.

U istom Zakonu, u članu 25, navodi se da se službene adrese za elektronsku komunikaciju iz člana 24 ne mogu nalaziti na informaciono-komunikacionoj infrastrukturi van Crne Gore.

”I moraju biti kreirane ispod nacionalnog domena, ako posebnim zakonom ili potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije utvrđeno”, piše u zakonu.

Iz Vlade su 6. septembra medijima uputili mejl sa obavještenjem da usljed tehničkih problema koji su izazvani sajber napadima, osim što ne mogu da materijale sa sjednice objave na portalu gov.me, “nije moguća njihova distribucija u elektronskoj formi”. Tada su saopštili i da, “imajući u vidu stroge bezbjednosne standarde, informatička služba Generalnog sekretarijata Vlade radi na iznalaženju alternativnog rješenja”.

U međuvremenu, materijale su medijima dostavili putem WeTransfer servisa.

...

Ceo tekst: https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/6...imo-zakona
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)